Trojuholníkové
Trojuholníkové sendviče sú zlatá klasika
Často majú funkcie 3v1 alebo 4v1
Niekedy aj vymeniteľné platničky
V niektorých modeloch pripravíte aj mäso či zeleninu
Sendvičovač vám umožní vyčarovať sendvič v tvare trojuholníka, štvorca alebo lastúry. S pomocou multifunkčných prístrojov hravo zvládnete aj prípravu jemných vajíčok, lahodných vaflí či grilovaného mäsa. Zamerajte sa aj na ďalšie parametre výberu.
Sendvičovač vám umožní vyčarovať sendvič v tvare trojuholníka, štvorca alebo lastúry. S pomocou multifunkčných prístrojov hravo zvládnete aj prípravu jemných vajíčok, lahodných vaflí či grilovaného mäsa. Zamerajte sa aj na ďalšie parametre výberu.
Trojuholníkové sendviče sú zlatá klasika
Často majú funkcie 3v1 alebo 4v1
Niekedy aj vymeniteľné platničky
V niektorých modeloch pripravíte aj mäso či zeleninu
Spravidla na 2 sendviče
Platničky sendvičovača sa väčšinou nedajú obmeniť
Špeciálne modely
Vhodné nielen na sendviče, ale aj na vafle alebo grilovanie zeleniny či mäsa
Modely 6v1 umožnia pečenie lievancov a koláčikov
Vymeniteľné platničky
Niekedy aj dosky s motívom smajlíkov či zvierat
Vybavte kuchyňu šikovnými pomocníkmi. Inšpirovať sa môžete na našej stránke Vychytávky do kuchyne.
Zamyslite sa, koľko ľudí bude prístroj využívať
Základné sendvičovače majú 2 dosky na pečenie
Väčšie modely potom ponúknu kapacitu pre 4 sendviče naraz
Pre viac členov rodiny alebo spoločenské akcie vyberte väčší model
Príkon určí, koľko energie si prístroj vezme z elektrickej siete za hodinu používania
Najúspornejší je sendvičovač s príkonom menším ako 700 W
Patrí tiež medzi najlacnejšie modely, pri ktorých si dajte pozor na kvalitu
Štandardný príkon pre väčšinu sendvičovačov je 700–750 W
Náročnejšie prístroje si občas žiadajú 780–1 100 W, ale aj 1 100 W a viac
Väčšinou ide o štvormiestne a multifunkčné sendvičovače, ktoré ponúkajú širokú paletu dodatočných funkcií
Konštrukcia môže byť vyhotovená kompletne z plastu
Môže byť aj z kovovej zliatiny, čo sa týka predovšetkým vonkajšieho krytu
Pozor na najlacnejšie plastové sendvičovače, u ktorých môže dochádzať k deformácii materiálu
Môžu sa tiež zahrievať aj iné časti ako platničky, čo môže vyústiť až do popálenia
Pred nákupom si radšej vždy prečítajte užívateľské recenzie
Zapekacie platničky bývajú vyhotovené z teflónu
Ten je nepriľnavý, rýchlo sa ohrieva a neškodia mu vysoké teploty
Nekvalitná teflónová vrstva sa však môže rýchlo opotrebovať
Môže tiež vplyvom uvoľňovania zanechávať pachuť v sendvičoch
Termostat – nastavenie ideálneho prepečenia vašich sendvičov
Vymeniteľné platničky – vďaka nim zmeníte tvar pečiva alebo získate priestor na gril, môžete pripraviť aj iné jedlá (vajíčka, vafle, mäso)
Indikátor nahriatia – svetelná dióda vám oznámi, kedy je pečivo dôkladne prepečené
Nepriľnavý povrch – antiadhézna povrchová úprava zaistí, že sa vám neprilepí jediný sendvič
Zámok – pri zapekaní nie je možné prístroj otvoriť, vhodné hlavne u rodín s deťmi
Regulácia teploty – u drahších multifunkčných sendvičovačov, najmä na prípravu mäsa
Bezpečnostné prvky – protišmykové nožičky, tepelná poistka proti popáleniu
Tepelná izolácia – rukoväť a telo sendvičovača môžu byť izolované od tepla
Umývanie v umývačke – u niektorých prístrojov môžete vložiť platničky do umývačky riadu
Správne používanie
Ovládanie sendvičovača je v zásade veľmi jednoduché a najneskôr po niekoľkých použitiach sa z vás stanú experti na domáce pečenie. A keby ste náhodou tápali, riaďte sa týmito základnými poučkami:
Zvoľte typ pečiva na základe nainštalovanej platničky, prípadne zmeňte platničku alebo mód pečenia (gril)
Zapojte prístroj do zásuvky a spustite ho
Pokiaľ to sendvičovač umožňuje, nastavte mieru prepečenia a čakajte, až bude sendvič hotový
Väčšina prístrojov sa po dokončení pečenia sama vypne
S hotovým pečivom manipulujte opatrne, hoci sú moderné sendvičovače vybavené bezpečnostnými prvkami proti popáleniu
Po pečení je vhodné odpratať omrvinky pečiva a zotrieť ďalšie nečistoty
Pokiaľ chcete platničky umiestniť do umývačky riadu, vždy sa najskôr presvedčte v manuáli, či to daný model umožňuje
Do prístroja nikdy nevkladajte ostré a kovové predmety, mohlo by dôjsť k poškodeniu teflónovej dosky
Variácie chutí
Klasikou zostáva toast zapečený so šunkou a syrom
Šťavnatosť docielite pomocou paradajok
Klasický eidam môžete nahradiť hermelínom, nivou či olomouckým syrečkom
Namiesto šunky skúste napríklad slaninu
Chutná je aj kombinácia mozzarelly a sušených paradajok
Červená cibuľa pozdvihne chuť o úroveň vyššie
Pre fajnšmekrov sa hodí sendvič s údeným lososom a krémovým syrom
Na sladko vyskúšajte jablká na tenké plátky, škoricu a orechové maslo
Variácií je množstvo, inšpirujte sa vlastnou chuťou a fantáziou