Ako vybrať sendvičovač?

Sendvičovač vám umožní vyčarovať sendvič v tvare trojuholníka, štvorca alebo lastúry. S pomocou multifunkčných prístrojov hravo zvládnete aj prípravu jemných vajíčok, lahodných vaflí či grilovaného mäsa. Zamerajte sa aj na ďalšie parametre výberu.

Sendvičovač vám umožní vyčarovať sendvič v tvare trojuholníka, štvorca alebo lastúry. S pomocou multifunkčných prístrojov hravo zvládnete aj prípravu jemných vajíčok, lahodných vaflí či grilovaného mäsa. Zamerajte sa aj na ďalšie parametre výberu.

Doba čítania 4 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk

Rozdelenie podľa tvaru

Trojuholníkové

  • Trojuholníkové sendviče sú zlatá klasika

  • Často majú funkcie 3v1 alebo 4v1

  • Niekedy aj vymeniteľné platničky

  • V niektorých modeloch pripravíte aj mäso či zeleninu

Štvorcové

  • Spravidla na 2 sendviče

  • Platničky sendvičovača sa väčšinou nedajú obmeniť

Lastúry

  • Dokonalý mušľový tvar sendvičov

  • Objavujú sa aj väčšie modely na 4 ks

  • Často disponujú výmennými opekacími doskami

Lastúry

Multifunkčné

  • Špeciálne modely

  • Vhodné nielen na sendviče, ale aj na vafle alebo grilovanie zeleniny či mäsa

  • Modely 6v1 umožnia pečenie lievancov a koláčikov

  • Vymeniteľné platničky

  • Niekedy aj dosky s motívom smajlíkov či zvierat

Podľa čoho vybrať

Počet osôb

  • Zamyslite sa, koľko ľudí bude prístroj využívať

  • Základné sendvičovače majú 2 dosky na pečenie

  • Väčšie modely potom ponúknu kapacitu pre 4 sendviče naraz

  • Pre viac členov rodiny alebo spoločenské akcie vyberte väčší model

Príkon

  • Príkon určí, koľko energie si prístroj vezme z elektrickej siete za hodinu používania

  • Najúspornejší je sendvičovač s príkonom menším ako 700 W

  • Patrí tiež medzi najlacnejšie modely, pri ktorých si dajte pozor na kvalitu

  • Štandardný príkon pre väčšinu sendvičovačov je 700–750 W

  • Náročnejšie prístroje si občas žiadajú 780–1 100 W, ale aj 1 100 W a viac

  • Väčšinou ide o štvormiestne a multifunkčné sendvičovače, ktoré ponúkajú širokú paletu dodatočných funkcií

Materiál

  • Konštrukcia môže byť vyhotovená kompletne z plastu

  • Môže byť aj z kovovej zliatiny, čo sa týka predovšetkým vonkajšieho krytu

  • Pozor na najlacnejšie plastové sendvičovače, u ktorých môže dochádzať k deformácii materiálu

  • Môžu sa tiež zahrievať aj iné časti ako platničky, čo môže vyústiť až do popálenia

  • Pred nákupom si radšej vždy prečítajte užívateľské recenzie

  • Zapekacie platničky bývajú vyhotovené z teflónu

  • Ten je nepriľnavý, rýchlo sa ohrieva a neškodia mu vysoké teploty

  • Nekvalitná teflónová vrstva sa však môže rýchlo opotrebovať

  • Môže tiež vplyvom uvoľňovania zanechávať pachuť v sendvičoch

Funkcia

  • Termostat – nastavenie ideálneho prepečenia vašich sendvičov

  • Vymeniteľné platničky – vďaka nim zmeníte tvar pečiva alebo získate priestor na gril, môžete pripraviť aj iné jedlá (vajíčka, vafle, mäso)

  • Indikátor nahriatia – svetelná dióda vám oznámi, kedy je pečivo dôkladne prepečené

  • Nepriľnavý povrch – antiadhézna povrchová úprava zaistí, že sa vám neprilepí jediný sendvič

  • Zámok – pri zapekaní nie je možné prístroj otvoriť, vhodné hlavne u rodín s deťmi

  • Regulácia teploty – u drahších multifunkčných sendvičovačov, najmä na prípravu mäsa

  • Bezpečnostné prvky – protišmykové nožičky, tepelná poistka proti popáleniu

  • Tepelná izolácia – rukoväť a telo sendvičovača môžu byť izolované od tepla

  • Umývanie v umývačke – u niektorých prístrojov môžete vložiť platničky do umývačky riadu

Rady na záver

Ovládanie sendvičovača je v zásade veľmi jednoduché a najneskôr po niekoľkých použitiach sa z vás stanú experti na domáce pečenie. A keby ste náhodou tápali, riaďte sa týmito základnými poučkami:

  • Zvoľte typ pečiva na základe nainštalovanej platničky, prípadne zmeňte platničku alebo mód pečenia (gril)

  • Zapojte prístroj do zásuvky a spustite ho

  • Pokiaľ to sendvičovač umožňuje, nastavte mieru prepečenia a čakajte, až bude sendvič hotový

  • Väčšina prístrojov sa po dokončení pečenia sama vypne

  • S hotovým pečivom manipulujte opatrne, hoci sú moderné sendvičovače vybavené bezpečnostnými prvkami proti popáleniu

  • Po pečení je vhodné odpratať omrvinky pečiva a zotrieť ďalšie nečistoty

  • Pokiaľ chcete platničky umiestniť do umývačky riadu, vždy sa najskôr presvedčte v manuáli, či to daný model umožňuje

  • Do prístroja nikdy nevkladajte ostré a kovové predmety, mohlo by dôjsť k poškodeniu teflónovej dosky

  • Klasikou zostáva toast zapečený so šunkou a syrom

  • Šťavnatosť docielite pomocou paradajok

  • Klasický eidam môžete nahradiť hermelínom, nivou či olomouckým syrečkom

  • Namiesto šunky skúste napríklad slaninu

  • Chutná je aj kombinácia mozzarelly a sušených paradajok

  • Červená cibuľa pozdvihne chuť o úroveň vyššie

  • Pre fajnšmekrov sa hodí sendvič s údeným lososom a krémovým syrom

  • Na sladko vyskúšajte jablká na tenké plátky, škoricu a orechové maslo

  • Variácií je množstvo, inšpirujte sa vlastnou chuťou a fantáziou